Gehandicaptenvervoer

Als u slecht ter been bent, wilt u zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Dankzij de komst van verschillende voertuigen zoals de scootmobiel, brommobiel, elektrische rolstoel en Canta kunt u zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Wat is het?

Een gehandicaptenvoertuig is een vervoermiddel om mensen met een lichamelijke beperking te vervoeren. Vaak hebben deze voertuigen drie of vier wielen. In sommige gevallen zijn dit er meer.

Eisen van gehandicaptenvoertuigen

  • Een gehandicaptenvoertuig mag niet harder rijden dan 45 kilometer per uur.
  • Een gehandicaptenvoertuig mag niet breder zijn dan 1.10 meter.
  • Een gehandicaptenvoertuig hoeft geen kentekenplaat, maar wel een verzekeringsplaat.
  • De bestuurder moet naar eigen inzicht gebruik maken van de paden en wegen.
  • De bestuurder hoeft niet over een rijbewijs te beschikken.

Elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel is voor de wet een gehandicaptenvoertuig met een motor. Hetzelfde geldt voor de scootmobiel. De elektrische rolstoel mag rijden op de stoep, wandel- en fietspaden en op alle wegen met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Wel moet erop gelet worden dat de regels van de desbetreffende paden en wegen nagestreefd worden. Zo mag u op de stoep de maximale snelheid van 6 kilometer per uur aanhouden.

Scootmobiel

Een scootmobiel mag op dezelfde paden en wegen deelnemen als de elektrische rolstoel. Ook voor de scootmobiel worden dezelfde regels gehanteerd. Voor het rijden op een scootmobiel is een rijbewijs of bromfietscertificaat geen vereiste.

Canta

Een Canta is een auto waar maximaal twee personen in zitten. Het dragen van een gordel is niet nodig. Ook een Canta mag rijden op de stoep of op het voetpad en wegen met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Daarnaast mag de Canta ook rijden in winkelpromenades en wandelgebieden. De bestuurder moet zich in de wandelgebieden houden aan de maximale snelheid van 6 kilometer per uur.

Brommobiel

Een brommobiel, ook wel microcar genoemd, lijkt op een auto maar heeft minder mogelijkheden. De brommobiel is officieel geen gehandicaptenvoertuig, maar wordt wel door veel 60-plussers gebruikt. De brommobiel is voorzien van een gele bromfietsplaat en heeft een sticker met daarop de maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Het voertuig is breder dan 1.10 meter en mag daarom niet op de stoep, wandelpaden en fietspaden rijden. Wel mag de brommobiel op alle wegen met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur rijden. Voor het rijden in de brommobiel is een geldig AM rijbewijs (bromfiets) nodig. Als u over een rijbewijs in de categorie A (motorfiets) of B (personenauto) beschikt, mag u ook gebruik maken van de brommobiel.

Mocht u niet beschikken over één van de bovengenoemde rijbewijzen, dan kunt u deelnemen aan een theorie- en praktijkexamen.

Eigen bijdrage

Gehandicapten vervoersmiddelen worden voor een deel vergoed. Deze vergoeding komt voort uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kan een aanvraag ingediend worden bij uw gemeente. Zodra de aanvraag is ingevoerd, wordt er een indicatiegesprek met een medewerker van de gemeente ingepland. Aan de hand van dit gesprek wordt er een beslissing gemaakt over de aanvraag. Zodra de aanvraag goedgekeurd is, ontvangt u een brief van de gemeente en kunt u uw vervoermiddel aanvragen. Wel betaalt u een eigen bijdrage. Deze wordt vastgesteld door de gemeente op basis van uw vermogen en inkomen.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *