Alzheimer

Alzheimer is de meest ernstige vorm van dementie en helaas ook de meest voorkomende. Ongeveer 60 tot 70 procent van de mensen met dementie lijdt aan Alzheimer. In principe is het zo dat de hersencellen steeds slechter contact maken met elkaar en met de zenuwen. Deze zenuwen zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie naar de hersenen. Steeds meer van de hersencellen verschrompelen hierdoor en kunnen dus niet langer functioneren.

Alzheimer symptomen

Is er sprake van Alzheimer of dementie? In het begin is het lastig om dementie en zeker Alzheimer te herkennen, omdat het in eerste instantie nog vrij onschuldig lijkt. Iedereen vergeet tenslotte wel eens iets, of raakt wel eens gedesoriënteerd. Hoe verder de aandoening vordert, hoe meer duidelijke symptomen Alzheimer met zich meebrengt. Denk hierbij aan onderstaande verschijnselen:

 • Overzicht houden, inzicht in problemen, prioriteiten stellen en beslissingen nemen wordt moeilijk;
 • Het aanleren van nieuwe informatie wordt moeilijker of gaat niet meer;
 • Het snel vergeten van dingen die kort geleden zijn gebeurd;
 • Gebrek aan oriëntatie: niet meer beseffen welke dag of welk jaar het is, de weg kwijtraken, mensen in je persoonlijke omgeving niet meer herkennen;
 • Minder sociaal gedrag, opvallende karakterveranderingen;
 • Problemen met het begrijpen en toepassen van taal, en het herkennen van bijvoorbeeld personen of objecten;
 • Handelingen die eerder weinig moeite kostten, niet meer kunnen uitvoeren;
 • Stemmingswisselingen;
 • Veel (nachtelijke) onrust.

Alzheimer patiënten verliezen uiteindelijk de controle over hun lichaam en er kunnen diverse complicaties optreden, zoals incontinentie. De patiënten hebben dan ook veel behoefte aan hulp en dagelijkse verzorging. Bent u mantelzorger of wilt u gewoon meer weten over hoe u het beste met dementie kunt omgaan? Zuster Jansen heeft een speciale whitepaper ontwikkeld, waarin antwoord wordt gegeven op belangrijke vragen. Deze whitepaper is voor u gratis te downloaden. Om de whitepaper te bekijken, klikt u hier.

Zuster Jansen helpt bij Alzheimer

Omdat Alzheimer zowel voor de patiënt als voor de mantelzorger vaak een uitdaging is, biedt Zuster Jansen thuiszorg en thuisverpleging op maat. Bij deze intensieve 24-uurs zorg en privéverpleging wordt het werk van de mantelzorger grotendeels uit handen genomen door een professioneel zorgteam. Op de website van Zuster Jansen vindt u meer informatie over de verpleging bij Alzheimer. Daarnaast kunt u bij het ZorgKompas terecht voor informatie over dementie en psychogeriatrie.

Download onze Alzheimer whitepaper

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *