Zorg op vakantie

Op vakantie gaan is niet vanzelfsprekend als u op leeftijd bent. Er is verschillende medicatie nodig, het geheugen werkt niet altijd even goed mee en de mobiliteit is niet meer zoals vroeger. Met de juiste hulp kunt u tegenwoordig gewoon op vakantie gaan.

In Nederland wil bijna de helft van de ouderen op vakantie om van prachtige omgevingen te genieten. Vier op de tien 65-plussers zou nog graag een stedentrip willen maken. Veel ouderen denken dat dit onmogelijk is vanwege de kwaaltjes die zij met zich meedragen en door de hoeveelheid hulp die zij nodig hebben. Wat zij niet weten, zijn de vele vakantiemogelijkheden die Nederland te bieden heeft. Ook voor vakanties in het buitenland zijn er genoeg mogelijkheden.

Informatie aanvragen

 

Binnen Nederland

In Nederland zijn er een hoop reisorganisaties te vinden. Speciaal voor mantelzorgers en degene die zij verzorgen zijn er reisorganisaties die vakantieweken in eigen land organiseren. De vakanties worden door ongeveer 1500 vrijwilligers per jaar mogelijk gemaakt. Het verblijf is zo aangepast dat er geen moeilijkheden ervaren zullen worden tijdens de vakantie. De vakanties kunnen niet alleen doorgebracht worden op de camping, in hotels en bungalowparken, maar zelfs op een cruiseschip. Alles wat u nodig heeft tijdens de vakantie wordt geregeld door de reisorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan medicatie, fysiotherapie en medische zorg.

Buiten Nederland

Vakanties met een NBAV-keurmerk (Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties) zijn speciaal voor minder mobiele mensen. Dankzij dit kenmerk komt u nooit meer voor verrassingen te staan. Op de website van De Blauwe Gids zijn alle vakanties met het NBAV-keurmerk te vinden. Er zijn verschillende themavakanties zodat u genoeg keuze heeft. Via de website van NBAV kunt u op zoek gaan naar andere reisorganisaties om de perfecte reis voor u of uw reisgezelschap te vinden.

Op reis met dementie

Voor ouderen met dementie zijn nieuwe omgevingen erg verwarrend. Door een vakantiebestemming uit te kiezen waar de persoon met dementie eerder is geweest, kan dit het verwarde gevoel verminderen. Lukt het niet om naar een eerder bezochte vakantiebestemming te gaan, dan kan er een vertrouwd voorwerp meegenomen worden. Denk hierbij aan een foto, kussen of postkaartje waar veel waarde aan gehecht wordt. Nieuwe indrukken zijn overweldigend voor ouderen met dementie, vooral als dit er teveel zijn. Regelmaat is dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat eet- en bedtijden elke dag hetzelfde zijn als thuis. Let ook op de rustmomenten gedurende de dag. De nieuwe indrukken tijdens de vakantie kunnen erg vermoeiend zijn voor uw naasten. Zorg daarom voor genoeg regelmaat. Met uitstapjes op de vakantie moeten er veel foto’s gemaakt worden. De foto’s kunnen bij terugkomst gezamenlijk bekeken worden en zo wordt de vakantie een gezamenlijke belevenis.

Praktische zaken

Voordat u op vakantie gaat met uw naaste is het belangrijk om van te voren wat praktische zaken te controleren. Zo is het belangrijk dat de identiteitskaart nog geldig is voor de komende periode. Hetzelfde geldt voor de bankpas. Zorg ervoor dat u de juiste adresgegevens altijd bij u draagt samen met een lijst telefoonnummers indien u een noodsituatie heeft. Een medische verklaring kunt u aanvragen bij uw huisarts voor het geval van een beroep op de verzekering.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *