Zorgboerderij

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf dat hulp biedt aan mensen met een zorg- of hulpvraag. Zorgboerderijen worden gebruikt voor dagbesteding, een plek om te wonen of om te werken. Er wordt altijd gekeken naar mogelijkheden die voor u gelden en naar uw wensen. De laatste jaren zien we ook steeds meer zorgboerderijen voor mensen met dementie.

Verschillende soorten

De meeste zorgboerderijen bieden dagopvang aan mensen die begeleiding en zorg nodig hebben. De hoeveelheid begeleiding en zorg hangt van de persoon zelf af. Dit verschilt bij iedereen. Naast dagopvang zijn er ook zorgboerderijen die arbeidstrainingen verzorgen, sociale activering verhogen of een begeleide werkplek bieden. Door mee te werken op de boerderij krijgen de mensen een arbeidsritme en leggen ze sociale contacten met anderen. Er zijn ook mensen die een zorgboerderij bezoeken, om bij te komen van de dagelijkse zorgen.

Werken, wonen en logeren

De zorg wordt in verschillende vormen aangeboden op een zorgboerderij. In de meeste gevallen gaat het om dagopvang of arbeidstrainingen voor een aantal dagdelen per week. Ook zijn er zorgboerderijen die een woonruimte aanbieden waar u zowel kunt wonen als werken. Ten slotte zijn er boerderijen waar u een weekend of een periode in de vakantie kunt verblijven.

Begeleiding

De begeleiding op een zorgboerderij wordt meestal verzorgd door de zorgboer of -boerin zelf. Sommige zorgvragers brengen eigen begeleiding mee vanuit hun zorginstelling, omdat zij extra hulp nodig hebben met het uitvoeren van bepaalde taken. Er bestaan andere instellingsboerderijen waarbij de zorgboer of -boerin extra ondersteuning krijgt van een team van begeleiders.

Een plek regelen

U kunt de opvang op een zorgboerderij op verschillende manieren regelen. In sommige gevallen wordt het geregeld via het Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In dit geval kunt u een aanvraag indienen bij uw eigen gemeente. In andere gevallen kunt u een aanvraag indienen via de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg kunt u gebruiken wanneer u 24-uurs zorg nodig heeft. Via uw huisarts of wijkverpleegkundige kunt u Wlz-zorg aanvragen. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt de aanvraag.

Is er een klik?

Als de aanvraag is goedgekeurd door de gemeente, kan er via de website van zorgboeren gezocht worden naar een zorgboerderij bij u in de buurt. Door zelf contact op te nemen kunt u erachter komen of er een plek beschikbaar is. Zodra er plek is, kunt u een dag op bezoek komen om te kijken of er een klik is met de mensen op de zorgboerderij. Ook kunt u kijken of u zich prettig voelt op deze plek. Als u zelf niet meer in staat bent om het verblijf te regelen, dan is er altijd iemand die u kan helpen. Dit kan zijn de mantelzorger, een familielid of een contactpersoon van de gemeente.

Kosten van zorgboerderijen

De kosten voor een zorgboerderij variëren bij iedereen sterk wegens de verschillende uren die mensen hier doorbrengen. De kosten worden bepaald aan de hand van het aantal uren die u hier zal doorbrengen. De kosten vallen onder het Wmo en de Wlz. De dagopvang op een zorgboerderij is in beide gevallen te betalen uit het persoonsgebonden budget (pgb).

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *