Brommobiel

Een auto biedt u veel vrijheid, zo kunt u op ieder gewenst moment gaan en staan waar u dit wilt. Maar wat moet u doen als u niet meer in staat bent om auto te rijden? We hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet om toch mobiel te blijven.

Gehandicaptenvoertuigen

Een gehandicaptenvoertuig is een voertuig op drie of vier wielen. Ze zijn bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Ieder voertuig moet aan een aantal eisen voldoen, namelijk:

  • Het voertuig mag niet harder rijden dan 45 kilometer per uur
  • Het voertuig mag niet breder zijn dan 1,1 meter
  • Het voertuig hoeft geen kentekenplaat te hebben, alleen een verzekeringsplaatje
  • De bestuurder heeft geen rijbewijs nodig
  • De bestuurder mag naar eigen inzicht gebruik maken van de weg, het fietspad of de stoep

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een soort auto, maar is kleiner en heeft minder mogelijkheden. Ook lijkt het erg op een Canta, maar ook hiertussen zit een verschil. Bij een brommobiel is namelijk een rijbewijs nodig en bij een Canta is dit niet het geval. Het wordt vaak gezien als een gehandicaptenvoertuig, dat veel door 60-plussers gebruikt wordt. Eigenlijk is dit niet zo. Voor een brommobiel is namelijk een rijbewijs noodzakelijk en voor een gehandicaptenvoertuig is dit niet het geval. De brommobiel ziet er bijna hetzelfde uit als een auto, maar is een stuk kleiner. Ze zijn voorzien van een geel bromfietsplaatje en een sticker van de maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Met de brommobiel mag u niet op de stoep of op het fietspad rijden. Dit heeft te maken met de breedte van het voertuig. Wel mag u op alle autowegen tot de 80 kilometer rijden. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor een personenauto. Voor de brommobiel heeft u een geldig AM-rijbewijs nodig. Een rijbewijs voor de motor (A), personenauto (B) of bromfiets (C), is ook geldig. Heeft u geen rijbewijs? Dan kunt u een theorie- en praktijkexamen afleggen.

Voordelen brommobiel

Over een brommobiel hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Een ander voordeel is dat u altijd droog zit en dat u een muziekje op kan zetten wanneer dit gewenst is. Dankzij de automatische versnellingsbak heeft u altijd een rustige doorstroming in het verkeer. De meeste brommobielen zijn voorzien van bedienbare ruiten en een centrale portiervergrendeling met afstandsbediening om de deuren van een afstand op slot te doen of om hem juist van het slot te halen.

Een brommobiel kan op diesel lopen, maar ook op benzine. Met diesel heeft u het voordeel dat de motor krachtiger is en dat u een lagere dieselprijs betaalt in vergelijking tot benzine. U heeft bij een brommobiel vaak de mogelijkheid om airconditioning te plaatsen. Zo zit u tijdens de zomer niet in een te warme auto.

Andere vervoersmiddelen

Elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel is een ander gehandicaptenvoertuig met motor gezien door de wet, net zoals een scootmobiel. Met een elektrische rolstoel mag u op 30-, 50-, 60- en 80-kilometerwegen rijden. Ook mag u op de stoep en op fietspaden rijden. Hierbij moet u wel rekening houden dat de regels voor voetgangers en fietsers hetzelfde zijn voor u.

Scootmobiel

Met een scootmobiel mag u op dezelfde wegen als een elektrische stoel rijden. Op de stoep mag u met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur rijden. Op het fietspad moet u zich ook aan dezelfde regels houden als die van een fietser. De aanschaf van een scootmobiel ligt tussen de €600 en €4000.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *