Bedlegerig

Het woord zegt het eigenlijk al, wanneer men spreekt van bedlegerig gaat het om een man of vrouw die door ernstige ziekte of de gevolgen daarvan niet zelf in staat is om op te staan. Hierdoor is de patiënt gedwongen om op een bed te blijven liggen. Er zijn veel ziektes die kunnen leiden tot bedlegerigheid, omdat de botten en spieren niet meer meewerken of omdat delen van het lichaam letterlijk zijn uitgeschakeld. Ook kan het zijn dat de patiënt in de zogenoemde laatste levensfase verkeert.

Risico’s bij bedlegerigheid

De patiënt kan veel risico’s lopen wanneer hij/of zij aan bed gekluisterd is. Het lichaam wordt door het vele liggen eigenlijk op alle manieren zwakker, vooral de spieren krijgen het zwaar te verduren. Daarnaast loopt de patiënt het risico op doorligwonden (decubitus), omdat hij of zij vaak in dezelfde houding ligt. Dit kan echter worden voorkomen wanneer de patiënt voldoende zorg krijgt en vooral ‘s nachts vaker wordt omgedraaid.

Niet alleen de botten en spieren, ook de organen en de stofwisseling kunnen beïnvloed worden door bedlegerigheid. Zo kan de bedlegerige man of vrouw last krijgen van constipatie, of problemen bij het urineren. Bedlegerig zijn kan, vanwege de eentonigheid van de situatie en het vaak slechte vooruitzicht, ook vaak voor ernstige depressie zorgen. Gezelschap, goede zorg en eventueel therapie kunnen dit zo veel mogelijk binnen de perken houden.

Grote behoefte aan zorg

Omdat de patiënt zo kwetsbaar is, heeft hij of zij vaak een grote behoefte aan zorg. De kans op doorligwonden wordt bijvoorbeeld verkleind en zelfs geëlimineerd wanneer er een verpleegkundige aanwezig is die de patiënt in de juiste houding kan draaien. Het zorgteam van Zuster Jansen is gespecialiseerd in dit soort intensieve thuiszorg en biedt bijvoorbeeld nachtzorg, 24-uurs zorg of 12-uurs zorg. Daarnaast bieden we ook terminale thuiszorg. Dit is niet alleen goed voor de patiënt, ook de mantelzorger wordt hiermee goed begeleid en bijgestaan. Via de website vraagt u gemakkelijk zorg of informatie aan.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *