Dementie en rijvaardigheid

Wanneer iemand in de eerste fase van dementie zit, kan deze persoon prima autorijden. Dit lijkt op het eerste gezicht in ieder geval wel zo. Hoe veilig is autorijden met dementie nou eigenlijk en wanneer komt het moment dat dit niet meer kan?

Is autorijden met dementie verstandig?

Dementie heeft in het dagelijks leven een grote impact op zaken, dus ook op het rijgedrag van de dementerende. Een persoon met dementie heeft een vertraagde reactietijd en zal moeite hebben om de aandacht erbij te houden. Daarnaast raken dementerenden vaak gedesoriënteerd en kunnen ze twijfels krijgen over de verkeersregels. Dit kan gevaarlijk zijn voor de persoon zelf, maar ook voor andere mensen die deelnemen in het verkeer.

Mag ik autorijden met dementie?

De vorm en het stadium van dementie hebben invloed op de vraag: ‘Mag ik autorijden met dementie?’. Over het algemeen zijn mensen met dementie onbevoegd in hun rijvaardigheid. Wanneer iemand een lichte vorm of in een vroeg stadium zit, kan deze persoon bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een rijbevoegdheid krijgen. Deze is een jaar geldig en moet daarna weer opnieuw aangevraagd worden. De test moet u zelf aanvragen. Wanneer uw arts vermoedt dat u dementie heeft, mag de arts geen test voor u aanvragen. Ook familieleden of zorgverleners mogen de rijtest niet voor u aanvragen.

Regeling eisen geschiktheid 2000

In de Regeling eisen geschiktheid 2000 zijn regelingen rondom dementie en rijvaardigheden vastgesteld. Ze hebben het hier over vier groepen van dementie: zeer licht, licht, matig en ernstig. In de eerste twee groepen mag een persoon met dementie rijbevoegdheid krijgen voor een jaar. Wanneer u in één van de andere groepen valt, mag er niet zomaar langer in een auto gereden worden. Bij het CBR vindt u een deskundige die u een rijtest laat uitvoeren om te bepalen hoe u rijdt en of dit nog verantwoord is. Om hiervoor in aanmerking te komen, is er een rapport nodig voor het CBR om zicht te krijgen op de ernst van de dementie.

Rijtest aanvragen

Voordat u uw rijvaardigheid in combinatie met dementie kan laten testen bij het CBR, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om in te dienen bij het CBR. U kunt dit zowel schriftelijk als online indienen. In deze verklaring staan de klachten die door de dementie invloed kunnen hebben op uw rijvaardigheid. Vaak helpt de huisarts hier niet bij vanwege de vertrouwensband tussen huisarts en patiënt. Wanneer dit formulier is opgestuurd, bepaalt het CBR eventuele vervolgstappen, zoals het plannen van een rijtest of een bezoek aan een medisch specialist.

Soorten rijtesten

Rijtesten komen in verschillende soorten voor om uw rijvaardigheid bij dementie vast te kunnen stellen. Het CBR let op de volgende zaken:

 • Aandacht en concentratievermogen
 • Automatisme van bepaalde handelingen
 • Besluitvorming
 • Herkenning van verkeerssituaties en gevaar
 • Kennis en toepassen
 • Voorspellen van andermans verkeersgedrag

Wanneer het CBR heeft geoordeeld is dit een doorslaggevend besluit. Het oordeel bepaalt namelijk of u wel of niet mag blijven deelnemen aan het rijverkeer op de weg. De meeste mensen durven de rijtest niet aan te gaan, omdat zij bang zijn om hun rijbewijs te verliezen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *