Vakantie en dementie

Als iemand die dichtbij u staat dementie heeft kunt u nog altijd samen genieten van een vakantie. Wel is het noodzaak dat de vakantie goed voorbereid wordt en dat er realistische verwachtingen geschept worden. De volgende adviezen en tips zullen u helpen met het voorbereiden van de vakantie.

De voorbereiding

Vakantie en dementie kan prima samen. Met uw dementerende naaste op vakantie gaan kan een prettige ervaring zijn. Vooral wanneer de reis afgestemd is op de mogelijkheden en wensen van beiden. Met een zorgvuldige voorbereiding kunt u inschatten wat uw naaste prettig vindt en aan hij of zij kan. Denkt u dat een nieuwe omgeving verwarrend kan zijn? Kies dan een bestemming uit waar jullie al eerder geweest zijn. Misschien zijn er vakanties van vroeger waar veel over gepraat wordt. Als een bekende bestemming niet lukt, kunt u uw naaste zoveel mogelijk betrekken bij de voorbereidingen. Laat veel foto’s en video’s zien van de vakantiebestemming en vertel hier verhalen bij. Het is voor uzelf belangrijk om van tevoren na te denken over de 24-uurs zorg die u uit moet voeren.

Verzamel veel informatie

Via uw reisorganisatie kunt u informatie opvragen, zodat duidelijk is wat voor accommodatie jullie krijgen. Welke voorzieningen zijn er? Hoe reageert het personeel op bepaalde situaties? Welke taal spreken ze? Dit zijn belangrijke punten om van tevoren rekening mee te houden. Als u een rustige vakantie wilt, kunt u het beste de vakantie buiten het vakantieseizoen om plannen.

Het kan goed van pas komen om voor uw vakantie informatie op te vragen van de bezichtigingen en omgeving van het hotel. Zo kunt u van tevoren een schatting maken van de drukte en of de tripjes te belastend zijn voor uw naaste. Ook kan er een planning gemaakt worden voor de gehele vakantie als houvast.

Informatie aanvragen

 

Pas uw vakantieomgeving aan

Als u voor een vakantie in eigen land kiest, heeft dit een aantal voordelen. De reistijden zijn namelijk gunstiger dan een reis naar het buitenland en de omgeving is bekender. Dit kan voor u en u dementerende naaste beide prettig zijn. Het is soms voordelig om een appartement te huren in plaats van een hotelkamer. Door een appartement te huren kunt u deze inrichten met bekende voorwerpen van de dementerende. Als u toch liever in een hotel verblijft, vraag dan om een ruime en rustige kamer met zo min mogelijk glas op de ramen na. Sommige appartementencomplexen en hotels hebben speciale voorzieningen die goed van pas kunnen komen tijdens de vakantie zoals een invalidentoilet. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Met anderen op vakantie

In sommige gevallen gaat u niet alleen met u naaste op vakantie, maar met de hele familie. Door met de familie op vakantie te gaan, valt de zorg voor uw naaste niet alleen op u, maar kunnen de familieleden ook een steentje bijdragen. Maak hierover duidelijke afspraken van te voren om miscommunicaties te voorkomen. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is gedurende de vakantie. U kunt een planning maken waarop duidelijk te zien is wie welke activiteiten gaat doen met de naasten en de tijden. Heeft u hulp nodig bij het douchen van uw naasten? Vraag dit aan de familie zodat zij u altijd kunnen helpen.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *