Wijzigen zorgverzekering

Wijzigingen in de zorgverzekering kunt u aan het begin van het jaar aangeven. Daarna bent u voor een jaar verzekerd voor de punten waar u voor gekozen heeft. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten met het wijzigen van de zorgverzekering. U kunt de verzekeraar voor de basisverzekering wijzigen, de inhoud van de aanvullende verzekering en daarnaast ook de hoogte van het eigen risico. Wijzigingen gaan normaliter in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Regels voor zorgverzekering wijzigen

Halverwege november ontvangt u een brief van uw huidige zorgverzekeraar met een aanbod voor de verzekering voor het nieuwe jaar. Deze kunt u tot en met 31 december opzeggen. Tot en met 31 januari kunt u een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze sluit u in principe af voor het hele jaar (ook voor januari, met terugwerkende kracht). Er zijn een aantal uitzonderingen, waardoor u toch tussentijds de basisverzekering of aanvullende verzekering kunt opzeggen, te weten:

 • Door een echtscheiding;
 • Door de beëindiging van een collectief;
 • Als de polisvoorwaarden tussentijds worden aangepast door de zorgverzekeraar;
 • Als u 18 jaar wordt;
 • Als u uit een militair dienstverband komt;

Het is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben, maar u mag wel veranderen van zorgverzekeraar. De inhoud van het basispakket is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar de hoogte van de premie kan verschillen. Een aanvullende zorgverzekering wijzigen of geheel stopzetten mag ieder jaar. Sommige zorgverzekeraars maken het mogelijk om zelfs dagelijks de zorgverzekering te wijzigen of op te zeggen, vaak met een opzegtermijn van een maand.

Wijzigen zorgverzekering zelf regelen

Hoe kunt u de zorgverzekering wijzigen of stopzetten? Er zijn twee manieren om dit te doen. U kunt zelf uw zorgverzekering opzeggen of wijzigen. In de polisvoorwaarden wordt beschreven hoe u dit kunt doen. Vaak kunt dit schriftelijk of digitaal doen. Dit is afhankelijk van uw verzekeraar. Als u overstapt naar een andere zorgverzekeraar, is het ook mogelijk dat de nieuwe zorgverzekeraar uw oude verzekering opzegt. Dit is alleen mogelijk als u zich voor 1 januari aanmeldt bij de nieuwe verzekeraar.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *