Scootmobiel

Een scootmobiel kan een ware uitkomst bieden wanneer u niet meer goed ter been bent. Wanneer u met een chronische aandoening te maken heeft zoals vermoeidheid, kan een scootmobiel u helpen om toch actief deel te nemen op de weg. Met een scootmobiel kunt u op de weg, in de supermarkt en in winkels rijden zonder enige problemen.

Waar u mag rijden

Met een scootmobiel mag u op verschillende locaties rijden. Voor wegen geldt dat u mag rijden op alle wegen met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur. Wel moet u opletten voor borden waarop aangegeven staat dat bromfietsen en tractoren verboden zijn op de weg, met uw scootmobiel mag u hier dan namelijk ook niet rijden. Met een scootmobiel kunt u zich gemakkelijk vervoeren op de stoep, het voetpad, het fietspad, in wandelgebieden en in winkelpromenades. In supermarkten en winkelcentra mag u met uw scootmobiel komen, net als in de tram, trein en metro. U kunt uw scootmobiel zonder problemen parkeren op het fietspad. De scootmobiel is bedoeld voor één persoon. Er zijn enkele gevallen waar de scootmobiel voor twee mensen gebruikt kan worden.

 

 

 

 

 

 

Hoe hard mag u rijden?

Een scootmobiel kan de maximale snelheid van 18 kilometer per uur bereiken. Deze snelheid mag alleen behaald worden op de daarvoor bedoelde wegen. Op de stoep of op het voetpad mag u met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur rijden. U moet in elke situatie de snelheid aannemen van de daarvoor bedoelde gebruikers.

Verzekeringen

Voor het berijden van een scootmobiel, heeft u geen rijbewijs nodig. Ook hoeft u geen kentekenbewijs aan te vragen. Wel heeft u een verzekering nodig. Het gaat hier om een WA-verzekering. Het verzekeringsplaatje hiervan moet zichtbaar zijn op uw scootmobiel.

Kosten

De kosten van een scootmobiel variëren sterk. U kunt namelijk een nieuwe scootmobiel kopen of een tweedehands. De prijzen voor een nieuwe scootmobiel liggen tussen de €1.500,- en de €7.500,-. Een tweedehands scootmobiel kunt u vanaf €650,- aanschaffen. Er zijn verschillende websites die zowel nieuwe als tweedehands scootmobielen verkopen. Verdiep u goed in de verschillende soorten voordat u een scootmobiel aanschaft.

Vergoedingen voor een scootmobiel

Via de gemeente kunt u een vergoeding aanvragen voor een scootmobiel via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor worden er een aantal vragen gesteld om te beoordelen of u daadwerkelijk een scootmobiel nodig heeft. Als geconstateerd wordt dat u recht heeft op een vergoeding, heeft u twee opties:

 1. U heeft recht op een Persoonsgebonden Budget (PGB) en kunt hiervan zelf een scootmobiel kopen.
 2. Via uw gemeente krijgt u een standaard leenscootmobiel.

Bij beide opties betaalt u een eigen bijdrage om de 4 weken. Het bedrag hiervan is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en van uw gemeente.

Meer informatie over de scootmobiel

 • Een scootmobiel is makkelijk bestuurbaar. Door een vrijblijvend proefritje te maken kunt u testen of het iets voor u is. De meeste scootmobielaanbieders komen dan bij u thuis, zodat u in uw eigen vertrouwde omgeving een testritje kan maken.
 • De verzekering van een scootmobiel moet u zelf verlengen. Elk jaar moet u dit voor 1 mei doen. U kunt dan uw verzekering verlengen of moet een nieuwe verzekering afsluiten.
 • Scootmobielen hebben verschillende varianten. Zo hebben ze drie of vier wielen, zijn ze wel of niet opvouwbaar en zijn ze voor één of twee personen. Verdiep u goed in de verschillende merken en soorten voordat u de grote aankoop doet.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *