Omzettingsformulier

Een omzettingsformulier is ervoor bedoeld om een bepaalde vorm van zorg te wijzigen. In dit geval gaat het om het wijzigen van Persoonsgebonden budget (PGB) naar Zorg in Natura (ZIN) of andersom. Het kan hier gaan om zorg die u via uw gemeente, uw zorgverzekeraar of via het CIZ regelt. Zowel aan het Persoonsgebonden budget als aan de Zorg in Natura zijn bepaalde rechten en plichten verbonden. Voor u een bepaalde overstap maakt, kan het goed zijn om duidelijk te krijgen wat deze wijziging voor uw situatie zal betekenen.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget houdt eigenlijk het volgende in: u bepaalt niet alleen zelf wie uw zorgverlener wordt, maar ook wanneer en hoe u de zorg ontvangt. U sluit dus zelf een overeenkomst met de zorgverlener die u hebt uitgezocht. Dit betekent wel dat u zowel uw uitgaven als uw administratie goed moet bijhouden en daar verantwoording over aflegt. Er zijn verschillende vormen van het PGB. Op welke vorm u aanspraak kunt maken, hangt af van uw zorgbehoefte.

Zorg in Natura

Zorg in Natura houdt in dat de organisatie die u de zorg levert, bepaalt welke zorg u krijgt en hoe dat gebeurt. Het is zeker mogelijk om binnen deze bepalingen afspraken te maken over de manier waarop u zorg krijgt. Prettig is dat de zorgaanbieder ook de administratie afhandelt, zodat deze taak niet bij u komt te liggen en u ook geen verantwoording hoeft af te leggen.

Wijzigen of combineren

Het omzetten van een Persoonsgebonden budget naar Zorg in Natura is altijd mogelijk. Andersom, het wijzigen van Zorg in Natura in een Persoonsgebonden budget, is in sommige gevallen mogelijk. Dit doet u via een omzettingsformulier, te verkrijgen via uw zorgkantoor. Het is tevens mogelijk om een combinatie te maken van de Zorg in Natura en het Persoonsgebonden budget, wanneer u bijvoorbeeld een PGB heeft en u behoefte heeft aan meerdere soorten zorg. Omdat deze wijziging vaak veel veranderingen met zich meebrengt, is het verstandig u goed te laten adviseren.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *