Canta

Als u niet meer goed ter been bent, is het misschien een goed idee om na te denken over een gehandicaptenvoertuig. In dit artikel leggen we alles over de Canta uit, zodat u kunt bepalen of dit een juiste keuze voor u is.

Wat is een Canta?

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en heeft veel weg van een brommobiel. De Canta is in 1995 ontwikkeld door Waaijenberg in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Het is het enige voertuig in Nederland met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur waar geen rijbewijs voor nodig is.

 

 

 

 

 

 

De Canta is in 1979 ontworpen door Waaijenberg Mobiliteit. De auto is geproduceerd om het leven van mensen te vergemakkelijken door obstakels en ongemakken weg te halen. Vaak zijn ouderen afhankelijk van een auto, maar voldoen zij niet meer aan deze vorm van vervoeren. Dankzij de Canta kunt u meer vrijheid krijgen in uw dagelijkse leven en bent u niet afhankelijk van een taxi, familielid of van vrienden.

Snelheid

Met een Canta mag u de maximale snelheid van 45 kilometer bereiken. Wel hangt de snelheid af van de plaats waar u rijdt. Rijdt u bijvoorbeeld op de stoep, dan mag u 6 kilometer per uur aanhouden. Op de stoel moet u zich namelijk aan dezelfde regels houden als een voetganger. Als u op een fietspad rijdt, gelden dezelfde regels als van een fietser.

Rijbewijs

Zoals eerder genoemd werd, is een Canta een gehandicaptenvoertuig. Hiervoor is een rijbewijs dus geen verplichting. Daarnaast heeft een Canta geen kenteken nodig, alleen een sticker van de verzekering en een sticker met de maximale snelheid van 45 kilometer per uur.

Waar mag de Canta rijden?

Zoals eerder vermeld werd mag de Canta op de stoep, het fietspad en de weg rijden. Met de Canta mag er op wegen gereden worden tot de 80 kilometer per uur. Met dit vervoermiddel mag ook gereden worden in wandelgebieden en op winkelpromenades. Parkeren mag op zowel het voetpad als de stoep.

Kosten

De aanschaf van een Canta bedraagt tussen de €12.000 en €20.000. Dit zijn de kosten inclusief de kosten om de Canta rijklaar te maken. Een Canta tweedehands kopen is ook een goede optie. Deze kosten tussen de €6.000 en €10.000.

Vergoedingen

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en is daarom aan te vragen bij uw gemeente. Een vergoeding hiervoor komt voort uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeente beoordeelt of u daadwerkelijk afhankelijk bent van het vervoermiddel. In de meeste gemeenten wordt een Canta gehuurd van een leverancier. Op deze manier wordt het onderhoud, de verzekering en de reparatiekosten betaald door de leverancier. Mocht u een vergoeding ontvangen van uw gemeente, dan moet u maandelijks een eigen bijdrage leveren. Zolang u in de Canta blijft rijden, betaalt u de maandelijkse eigen bijdrage. Deze bijdrage blijft doorlopen, zelfs als u over de nieuwprijs heen zit.

Meer over de Canta

 • In de Canta hoeft u geen gordel te dragen.
 • De Canta moet verplicht WA verzekerd zijn als u geen terugkomst van de gemeente ontvangt.
 • De Canta kan besteld worden met diverse aanpassingen om u van alle gemakken te voorzien.
 • Als u een rolstoel heeft, kunt u een Inrij-Canta rijden.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *