Osteoporose

Botten blijven sterk en stevig door kalk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen botten hun stevigheid. Dit gebeurt bij iedereen. Soms is er sprake van een aandoening, osteoporose. Daarbij verliezen de botten te veel van hun botmassa en botstructuur, met broze botten als gevolg. Door het steeds brozer worden van de botten wordt het risico op botbreuken verhoogd.

Gevolgen van osteoporose

Zoals eerder vermeld zorgt osteoporose voor een verhoogd risico op botbreuken. Dit is echter niet het enige gevolg. Bij veel ouderen zien we dat ze kleiner worden naarmate ze ouder worden. Ook dit is een gevolg van osteoporose. Hierbij gaat het om verzwakking van de botten in uw wervelkolom. Dit heeft als gevolg dat ze inzakken, zodat u kleiner wordt. Ook kan er hierbij een kromming van de rug optreden. Dit kan klachten in de organen veroorzaken doordat de organen minder ruimte hebben.

Wat kan ik doen aan osteoporose?

Preventie is de beste manier om osteoperose te voorkomen. Vooral als u nog jong bent kunt u veel doen om sterke botten op te bouwen door lichaamsbeweging en te letten op voeding. Dit zijn ook belangrijke zaken om verder botmassaverlies tegen te gaan en botbreuken te voorkomen. Verder is het van belang om naar uw huisarts te gaan voor medicatie. Er bestaan ook verschillende behandelingen, zoals pijnbehandelingen en preventiebehandelingen.

Herstel botbreuken

Het gevaar van osteoporose is dat u niet merkt dat u deze aandoening heeft. U merkt dit pas wanneer u bijvoorbeeld valt en een bot breekt. Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker omdat de genezing van een botbreuk vaak meerdere weken tot zelfs meerdere maanden duurt. U kunt om deze reden thuiszorg nemen voor ondersteuning. Zuster Jansen is een particuliere thuiszorgorganisatie die persoonlijke verzorging en verpleging biedt op maat. U kunt bijvoorbeeld 12-uurs zorg nemen, waarbij u overdag de zorg krijgt die u nodig heeft.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *