Vrijwilligers

U heeft hulp nodig in huis voor het doen van de boodschappen, voor schoonmaakklusjes of u heeft behoefte aan een luisterend oor. U kunt hiervoor vrijwilligers inschakelen. Wij leggen u uit hoe u de hulp van vrijwilligers kunt inschakelen.

Waar vindt u vrijwilligers?

Kunt u niet alles meer zelf doen in uw eigen huis en wilt u uw buren en familieleden niet altijd om hulp vragen? Heeft u al nagedacht over de hulp van vrijwilligers? Vrijwilligers bieden namelijk diensten aan voor ouderen zonder kosten of tegen een zeer voordelig bedrag. Het kan gaan om diensten zoals, het vervoeren en begeleiden van u naar een ziekenhuisafspraak, de administratie of de boodschappen. Bij uw gemeente kunt u aanvragen welke vrijwilligersorganisaties actief zijn. In sommige plaatsen zijn er zorgcoöperaties actief die burgers op professionele en vrijwillige basis aanbieden voor zorg en ondersteuning. Ook zijn er kerken die mensen vrijwillig inzetten voor de samenleving. Informeer bij uw gemeente bij het Wmo-loket of bij de afdeling Welzijn naar de mogelijkheden.

Wat zijn zorgcoöperaties?

Door de jaren heen zijn er in heel Nederland zogeheten ‘zorgcoöperaties’ ontstaan. Dit zijn verenigingen met leden die op professionele en vrijwillige basis ondersteuning en zorg bieden. Ze werken in de meeste gevallen samen met de gemeente en professionele zorgorganisaties. De coöperatie kan ook voor andere zaken zorgen, zoals beschermd wonen, dagopvang en verpleging. Deze zogeheten ‘burenhulp’ kan u bijvoorbeeld helpen bij het vervoeren naar de dagopvang of naar uw huisarts.

Websites voor vrijwilligers

Zorgvoorelkaar.com is een online platform waar mensen hulp aanbieden en aanvragen. Dit kan een eenmalige oproep zijn of een wekelijkse. Alles wordt aangeboden bij u in de buurt. Het is een betrouwbare, gratis en makkelijk te gebruiken website.

Match.ouderenfonds.nl is een website waar u zich kunt aanmelden als u 55 jaar of ouder bent. U kunt zich ook telefonisch aanmelden bij een medewerker. Het Nationaal Ouderenfonds zoekt iemand voor uw verzoek. Dit verzoek kan zijn voor het spelen van spelletjes, samen koffie drinken of gezellig koken. Heeft u een speciaal verzoek voor bijvoorbeeld een hobby? Dit verzoek komt dan in het wensen overzicht op de website zodat vrijwilligers hierop kunnen reageren. Het Nationaal Ouderenfonds kiest dan een vrijwilliger uit die het beste bij u past.

Wehelpen.nl is een website waar u hulpvragen kunt stellen. Dit kunnen hulp vragen zijn als het uitlaten van de hond, het verven van de schutting of het gras maaien. Het stellen van vragen is gratis en ook de hulp die aangeboden wordt is gratis. Door de vraag zo concreet mogelijk te stellen, vergroot u de kans op hulp.

Tijdelijke mantelzorgvervanging

Er is een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met 24-uurs vervanging van uw vaste mantelzorger. Dit is de Handen-in-Huis organisatie. Zij kunnen vervanging regelen zodra uw huidige mantelzorger op vakantie gaat of u een persoonlijke situatie heeft waardoor deze persoon niet bij u kan helpen. Ook kunt u een tijdelijke overname gebruiken met als doel een adempauze. Zodra u een tijdelijke adempauze wilt inlassen noemen we dit een ‘respijt’. Een respijt kan gaan om een verblijf in een zorghotel, logeerhuis, buitenshuisopvang of dagopvang. De respijtzorg wordt uitgevoerd door een beroepskracht of vrijwilliger. Het kan ingeschakeld worden tijdens de vakantie of structureel een weekend in de maand.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *