MS

Wat is MS? MS staat voor Multiple Sclerose en is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen spierziekte. MS is een chronische, ernstige aandoening van het centrale zenuwstelsel. Bij MS gaat de myelineschede (de isolerende laag rondom de zenuwbanen) langzaam stuk. Prikkels van de zenuwen kunnen dan niet meer goed door de zenuwbanen geleid worden. Hierdoor ontstaan verschillende klachten. Bij volwassenen openbaart Multiple Sclerose zich meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar, maar het kan ook op komen zetten wanneer iemand tien is of juist vijftig. In Nederland is MS één van de meest voorkomende chronische zenuwziekten, er lijden zo’n 17.000 mensen aan.

Symptomen van MS: waar krijgt iemand met MS mee te maken?

Er zijn eigenlijk heel veel klachten waar iemand met MS last van kan hebben. Het is daarbij niet zo dat iedere persoon sowieso al die klachten krijgt. De symptomen kunnen erg ingrijpend zijn en een grote invloed hebben op het dagelijkse leven.

Enkele voorbeelden:

  • Mensen met MS kunnen last krijgen van verschillende soorten pijn. Pijn door spierstijfheid bijvoorbeeld, door verzwakte spieren of pijnlijke prikkelingen in de armen en benen.
  • De genoemde spierzwakte en spierstijfheid komen sowieso veel voor bij mensen die aan deze aandoening leiden. Vaak komen ze ook tegelijk voor.
  • Men kan te maken krijgen met onvoorspelbare vermoeidheidsklachten.
  • Maagdarmklachten kunnen voorkomen, bijvoorbeeld in de vorm van obstipatie, het niet kunnen ophouden van ontlasting of een opgeblazen gevoel.
  • Klachten bij het urineren, omdat de blaasspier of sluitspier van de plasbuis heel actief of juist niet actief genoeg werken.

Verder is te denken aan depressie, geheugenstoornissen, luchtwegklachten, oogklachten, duizeligheid, problemen op seksueel gebied etc. Van een aantal van deze symptomen van MS is niet altijd aan te tonen of zij direct gevolg zijn van MS, of meer een indirect gevolg.

De oorzaak

Er is helaas geen exacte oorzaak van Multiple Sclerose bekend, wat het lastiger maakt om te bepalen hoe MS voorkomen zou kunnen worden. Wat wel gesteld wordt, is dat MS waarschijnlijk ontstaat door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren. MS is op zich geen erfelijke ziekte, maar er bestaat wel een hogere kans om het te krijgen wanneer een familielid het ook heeft. Volgens Gezondheidsplein.nl denken sommige wetenschappers dat MS kan ontstaan uit een soort late reactie op een virusinfectie.

De gevolgen van MS zijn echter wel heel duidelijk: mensen met MS moeten, naast het feit dat ze last kunnen hebben van pijn en ongemakken, vaak rustig aan doen en dingen laten die andere mensen wel kunnen doen. Sterke vermoeidheid zorgt ervoor dat klusjes die voor anderen ‘gewoon’ zijn, extra veel moeite kosten en misschien wel niet eens gedaan kunnen worden.

Hoe wordt MS behandeld?

De behandeling van MS wordt uitgevoerd door een neuroloog, vaak in samenwerking met de huisarts en een revalidatiearts. Er is geen behandeling bekend die MS volledig geneest, daarom zijn de meeste bestaande methodes gericht op het bestrijden van de klachten. Interferon is bijvoorbeeld een medicijn dat per injectie wordt toegediend, en waarvan bekend staat dat dit een gunstig effect heeft op het verloop van MS. Ook Corticosteroïden worden voorgeschreven om plotselinge verergering van MS te voorkomen. Naast eventuele medicijnen is het ook verstandig om onder begeleiding te blijven van de revalidatie-arts, een fysiotherapeut en misschien een ergotherapeut. Zo blijft men zo mobiel mogelijk.

Leven met Multiple Sclerose

Leven met Multiple Sclerose kan zeker, maar is niet altijd makkelijk. Zoals eerder gezegd kosten bepaalde activiteiten meer moeite, waardoor soms aanpassingen nodig zijn. Ook is het moeilijk wanneer een partner, kind of ouder te maken krijgt met MS. Niet alleen lichamelijk brengt het veel teweeg, ook emotioneel en dat is niet alleen voor degene met MS moeilijk maar ook voor de directe omgeving. Heeft u te maken met MS en ondervindt u daar ernstige gevolgen van, bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen en/of pijn? Dan kan het zijn dat u wat extra hulp en verzorging nodig heeft. Deze ondersteuning vindt u onder andere bij Zuster Jansen, een organisatie die particuliere thuiszorg biedt in heel Nederland.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha