Respijtzorg

Respijtzorg geeft mantelzorgers de kans om even ‘pauze’ te nemen van dagelijkse zorg. Een mantelzorger is geen beroepsmatige zorgverlener, maar draagt (vaak) onbetaald de zorg voor een zieke. Meestal verzorgen mantelzorgers een gehandicapte of chronisch zieke partner, ouder, kind, ander familielid, vriend of kennis.

Wat is respijtzorg precies?

Omdat mantelzorgers vaak dagelijks de zorg dragen, wordt het leven van de mantelzorger hier sterk door beïnvloed. Het hele dagelijkse leven draait om de zorg van de ander. Met behulp van respijtzorg kan de mantelzorger de zorg tijdelijk of volledig overdragen om eigen dingen te doen. Op die manier raakt de mantelzorger niet overbelast en heeft de mantelzorger ook de mogelijkheid om tijd te besteden aan andere familieleden, vrienden, werk, een vakantie of hobby’s. De zorg wordt overgedragen aan iemand anders. Dit kan iemand uit eigen omgeving zijn, maar er zijn ook vrijwilligers die zorg kunnen overnemen. Hier zijn diverse vrijwilligersorganisaties voor, waaronder Vrijwillige Thuishulp en Buddyzorg. Voor beroepsmatige zorg is een indicatie vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) nodig.

Vormen van respijtzorg

Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Het kan incidenteel of structureel zijn. Zo is er bijvoorbeeld een eenmalige overname, die kan worden ingezet wanneer de mantelzorger op vakantie gaat. Respijtzorg kan daarnaast ook elke week of maand plaatsvinden. Afhankelijk van de situatie kan de respijtzorg kortdurig of langdurig zijn. Het kan gaan om een dagdeel, of om een week. Daarnaast kan de respijtzorg thuis worden aangeboden, maar het kan ook om zorg buitenshuis gaan. Dit laatste kan gaan om dagopvang of een tijdelijke opname in een verzorgingshuis, maar ook om een vakantie in een zorghotel. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden, waardoor het mogelijk is om een vorm van respijtzorg te vinden die goed bij de situatie past.

Kosten respijtzorg

De kosten van respijtzorg verschillen per situatie. Ontvangt u respijtzorg van een vrijwilliger, dan kost de zorg u niets. Ook kan uw zorgverzekering (deels) respijtzorg betalen. Het is ook mogelijk dat u voor respijtzorg een indicatie nodig heeft van het CIZ. Met een Wlz-indicatie of een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u dan respijtzorg deels vergoed krijgen. Vaak geldt er wel een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Expertisecentrum Mantelzorg, het landelijke kenniscentrum voor mantelzorgondersteuning, maakte een handige infographic over de verschillende mogelijkheden van respijtzorg, en het regelen ervan:

infographic respijtzorg

Zuster Jansen ondersteunt cliënten en mantelzorgers

Zuster Jansen zet zich als particuliere thuiszorgorganisatie graag in voor het welzijn van cliënten en hun mantelzorgers. Zorgt u dagelijks voor uw naaste, maar merkt u dit steeds moeilijker wordt? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat u een oplossing zoekt die thuis, in de eigen leefomgeving, kan worden ingezet. Daarom biedt Zuster Jansen verschillende vormen van particuliere thuiszorg, die al op korte termijn (en zelfs met spoed) geregeld kunnen worden. Zo kan uw naaste gewoon thuis worden verzorgd, door een klein groepje professionele zorgverleners. U kunt de zorg met een gerust hart aan ons overdragen, wetende dat uw naaste altijd in goede handen is. Wij bieden particuliere respijtzorg met een persoonlijke aanpak, waarbij kernwaarden als warmte, respect en begrip centraal staan.

Zuster Jansen is in te schakelen wanneer iemand een CIZ-indicatie heeft voor zorg vanuit de Wlz, maar ook zonder deze indicatie kunnen we op korte termijn al zorg bieden. Lees gerust meer over onze zorg- en dienstverlening op de website, en neem contact op als u vrijblijvend meer informatie wilt ontvangen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha